Aloitin eilen onnellisuusdieetin, joka perustuu Martha Beckin kirjoittamaan kirjaan Onnellisuusdieetti. Dieetti pitää sisällään 10 päivittäistä harjoitusta, jotka otetaan käyttöön yksi kerrallaan joka viikko. Jokaista dieettiohjetta harjoittellaan niin kauan, että sen osaa vaikka unissaan.

 

Ensimmäinen dieettiohje ÄLÄ TEE MITÄÄN.

1. Ripusta VARATTU-kyltti. Varaa joka päivä 15 minuuttia itsellesi äläkä anna kenenkään häiritä sinua.

2. Anna kehosi lähteä lomalle. 1. vaihtoehto: Istu hiljaa paikallasi ja anna kehosi rentoutua. 2. vaihtoehto: Harjoita mitä tahansa helppoa, toistuvaa fyysistä toimintaa (esim. kävely, uinti). 3. vaihtoehto: Mene paikkaan, jossa voit katsella luonnon liikettä, kuten tulta tai juoksevaa vettä.

3. Anna mielesi lähteä lomalle. Irrottaudu ajatuksistasi katselemalla niitä sivusta. Visualisoi ne tarranauhaan kirjoitettuina sanoin, virtana huoneen läpi, vesiputouksena, paraatina tai minä tahansa muuna sanojen ja kohteiden kulkueena. Anna kullekin ohikulkevalle ajatukselle mielessäsi sitä kuvaava nimi (esim. kipu, pelko, ilo).

4. Palaa rauhan paikkaan.  Luo voimakas, elävä muisto paikasta, jossa tunsit olosi täysin rauhalliseksi ja huolettomaksi. Palaa sinne mielesäsi aina, kun hiljennyt.

 

Olen tehnyt nyt kaksi kertaa tämän harjoituksen. Molempina kertoina olen ensimmäiseksi ilmoittanut poikaystävälleni olevani seuraavat 20 minuuttia varattu. Lisäksi olen sulkenut puhelimen.

Seuraavaksi olen menny saunanlauteille makaamaan. Ensimmäisellä kerralla olo tuntui typerältä ja kesti muutaman minuutin ennen kuin löysin sopivan asennon. Lopulta istuin edessäni palava kynttilä, jota tuijotin ja ajattelin.

Seuraava vaihe olikin haastavampi. "Miten mielen voi päästää lomalle? Miten saan ajatukseni pois päältä? Tuleeko näidenkin ajatusten lipua vain virtana ohitseni? Ajattelenko nyt oikein?" Hämmennys. "Entä jos syvältä ajatusteni syövereistä paljastuukin jotakin pelottavaa? Jotakin todella syvällistä?" Pelko. Aloin antamaan ajatuksilleni nimiä, sitä mukaan kun niitä putkahteli mieleeni: oivallus, ahdistus, ilo, helpotus, rentous, yllätys, ylpeys. 

Rauhan paikkani, johon ajatuksissani menen, on mökkilaituri, jossa hengitän syvään raikasta ilmaa, katselen taivaanrannan värejä, kuuntelen aaltojen liikettä sekä olen ilman huolen häivää juuri sillä hetkellä. 

Harjoitus ei ole helppo. Olla tekemättä mitään on paljon vaikeampaa kuin aluksi ajattelin. Silti odotan innolla jo huomista harjoitushetkeä!:)

 

978-952-5734-98-0.jpg

Martha Beck - Onnellisuusdieetti